Η Όχη είναι το βουνό που δεσπόζει στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, επιβλέπον την Κάρυστο και το ακρωτήριο του Καφηρέως (γνωστό και ως Κάβο Ντόρο). Η γνωστή ως Προφήτης Ηλίας υψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1398 μέτρα, και καθιστά την Όχη το τρίτο υψηλότερο βουνό στο νησί, μετά την Δίρφυ και το Ξηροβούνι στην κεντρική Εύβοια.
Η Όχη διαθέτει εξαιρετικό φυσικό κάλλος. Το όρος είναι γενικά άγονο και βραχώδες. Οι ανώτερες πλαγιές του είναι κατάγυμνες· ενώ οι κατώτερες καταλαμβάνονται από θαμνώνες και λίγα, αραιά δάση κυρίως στα βόρειά του τμήματα. Στα ανατολικά του βουνού ευρίσκεται επίσης ο καστανόλογγος: ένα πανέμορφο, πανάρχαιο, μικρό καστανόδασος· το μοναδικό αμιγές δάσος καστανιάς που έχει απομείνει στην νότια Εύβοια.
Από την κορυφή της Όχης μπορεί κανείς να θαυμάσει απίθανες θέες προς την νότια Εύβοια, τον νοτίο Ευβοϊκό Κόλπο, την ανατολική Αττική, και το Αιγαίο με τις βορειότερες των Κυκλάδων.
Διαμονή κοντά στην Όχη
Μπορείτε εδώ να αναζητήσετε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα στην Κάρυστο και την ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή της Όχης.
Τα Λατομεία της Όχης
Η Όχη είναι παγκοσμίως γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των πετρωμάτων της. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η εξόρυξη μαρμάρου στο βουνό έχει υπάρξει εντατική και σχεδόν αδιάλειπτη. Τα αρχαία λατομεία γνώρισαν την μεγαλύτερη ακμή τους ταυτόχρονα με το μεσουράνημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τον πρώτο προχριστιανικό και πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα. Στο Μαρμάρι – που όπως και σήμερα, απετελούσε και τότε το σημαντικότερο λιμάνι της νότιας Εύβοιας – λειτουργούσε τότε ναός αφιερωμένος στην λατρεία του Μαρμαρίνου Απόλλωνος. Το καρυστινό μάρμαρο εξαγόταν μαζικά στην Ρώμη και όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας, κυρίως στην μορφή μονολιθικών κιόνων· περί των οποίων την άριστη ποιότητα και μεγάλη ζήτηση μας ενημερώνει ο Στράβων. Ένα από τα αξιολογότερα παραδείγματα της χρήσης αυτών των κιόνων αποτελεί στην Αθήνα η βιβλιοθήκη του Αδριανού. Τα αρχαία λατομεία έπαυσαν τελικά να λειτουργούν μαζί με την απαρχή της παρακμής της Ρώμης, τον 3ο μ.χ. αιώνα. Πελώριοι, ημιλαξευμένοι κίονες παρατηρούνται σήμερα παρατημένοι σε διάφορες θέσεις ανά τις πλαγιές του όρους· η γνωστότερη και αξιολογότερη εκ των οποίων είναι γνωστή ως Κύλινδροι Μύλων, πάνω από το χωριό Μύλοι.
Τα Δρακόσπιτα της Όχης
Αυτό που έχει καταστήσει την Όχη παγκοσμίως γνωστή, οδηγώντας μεγάλους αριθμούς διεθνών επισκεπτών προς αυτήν, είναι τα περίφημά της δρακόσπιτα. Αυτά είναι μια εικοσαριά, διάσκορπα ανά την νότια Εύβοια, μεγαλιθικά κτίσματα. Έχουν οικοδομηθεί με επιτεθημένες την μία πάνω στην άλλη, ορθογωνικές, μακρόστενες, λεπτές πλάκες· χωρίς χρήση κονιάματος· συγκρατούμενα από το βάρος τους και μόνο.
Καμμία αναφορά της ύπαρξής τους δεν έχει αναγνωριστεί πουθενά στην αρχαία γραμματεία. Την πρώτη ξεκάθαρη αναφορά σε αυτά την βρίσκουμε στα γραπτά του Βρετανού γεολόγου και ταξιδευτή John Hawkins, στις αρχές του 19ου αιώνα. Η κατασκευή των δρακοσπίτων χρονολογήται γενικά στην κλασική και πρώιμη ελληνιστική εποχή· ωστόσο ομάδα αραχαιολόγων ισχυρίζεται ότι μπορεί είναι πολύ παλαιότερα. Εκτός από την χρονολογία κατασκευής των, ο λόγος αυτής αποτελεί επίσης μυστήριο. Οι εκδόχες περιλαμβάνουν τόπους λατρείας, στρατιωτικά καταλύματα, καταφύγια κ.α.
Η Όχη στην Μυθολογία
Η Όχη κατείχε κλεινή θέση στην ελληνική μυθολογία ως η τοποθεσία στην οποία έλαβε χώρα η πρώτη σμίξη ανάμεσα στο θεϊκό ζεύγος του Δία και της Ήρας. Καθόταν, το λοιπόν, η Ήρα επί της κορυφής αυτού του Όρους… την μπάνισε ο Δίας… μετεμορφώθη σε κούκο… και κλασσικά την απεπλάνησε. Από αυτήν την πρώτη συνουσία των θεών προέρχεται επίσης, κατά την επικρατέστερη ετυμολογική εκδοχή, και η ονομασία του όρους: από το οχεύω=βατεύω – οχεία=βάτεμα.
Διαδρομές στο Όρος Όχη
Μύλοι – Κορυφή Όχης
Η συνηθέστερη διαδρομή που χρησιμοποιήται για την ανάβαση στην Όχη ξεκινάει από το χωριό Μύλοι, περί τα 3 χλ βόρεια της Καρύστου, στα 300 υψομετρικά μέτρα. Σηματοδοτημένο μονοπάτι που αρχίζει από την κορυφή του χωριού δίπλα από μια πηγή (38.0355-24.4396) μας οδηγεί ανατολικά πάνω στην πλαγιά μέχρι το ρωμαϊκό λατομείο (38.0376-24.4469).
Από εκεί συνεχίζει γραμμή ανατολικά πάνω στην πλαγιά μέχρι το πέρασμα (38.0387-24.4517). Ύστερα κατηφορίζει ελαφρά μέχρι το σημείο (38.0392-24.4566) όπου διερχόμαστε από μία κοίτη. Και τέλος μας βγάζει στον δρόμο Μετοχίου-Κατφυγίου Όχης (38.0378-24.4621).
Ανηφορίζοντας τον δρόμο προς βορράν για 2 περίπου χλ φτάνουμε στο ορειβατικό καταφύγιο της Όχης (38.0529-24.4645). Από εκεί ακολουθούμε τα σημάδια πάνω στην κακοτράχαλη πλαγιά μέχρι την κορυφή του βουνού. όπου υπάρχει εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το πολύφημο δρακόσπιτο.
Παραλία Καλλιανού – Φαρράγγι Δημοσάρη – Κορυφή Όχης
Από την πανέμορφη, απομονωμένη και δυσπρόσιτη παραλία του Καλλιανού ξεκινάει μονοπάτι που μέσω του φαραγγίου του Δημοσάρη οδηγεί μέχρι και την κορυφή της Όχης. Η διαδρομή είναι μακρά αλλά σπανίας ομορφιάς.
Βίντεο από ανάβαση στην Όχη
Λεύκωμα φωτογραφιών από την Όχη
Δες (και αν θες χρησιμοποίησε) όλες μου τις φωτογραφίες από την Όχη.